drzirmuh@gmail.com info@tarbio.com ADU TEKNOKENT 152.Cad.No39, AYDIN, İZMİR, ANTALYA, SAMSUN

Fide Tohum Uyuşmazlıkta Üretici Sorunları DNA testi ile çözülüyor

Üreticilerin bazıları istedikleri fidenin sipariş ettikleri tohumdan olmadıklarını iddia etmektedirler. Bu durumda fide firması zan altında kalmaktadır. Bu durumda; çözüm 3lü test adı verilen; orijinal firmadan alınan tohum, fide firmasındaki tohum veya fide ile üreticide fide firması tarafından gönderilen fide den örnek almak ve DNA testi ile karşılaştırmak suretiyle yapılabilir.  Bu durumda her 3 örnekteki DNA bantları uyumlu olmalıdır. Uyumsuz ise bunun sebebi;

1. ıslah edilen materyal tam oturmamıştır, 

2. Fide ve tohum farklıdır. 

3. Fide firması yanlış fide fidesi göndermiştir. 

Islah materyali tam oturmamışsa veya % 70 in üzerinde hibritleşme göstermiyorsa materyal yanlıştır. ISTA ya göre hibritleşme oranı en az % 90 olmalıdır. Birçok çeşit bunu hassas çalışmalarla karşılamaktadır. Ancak ticari hesaplamalarda % 70 lik hibritleşme oranı üretimde istatistiki (% 5) anlamda bilimsel olarak ticari verim düşüklüğü göstermemektedir.  Ancak DNA testlerinde hibritleşme oranı hata olarak ortaya çıkmakta bu durumda çeşit tanı testi yapılması gerekli olmaktadır. Bu durum tohum üretici firmayı ilgilendirmektedir.  

Bazı ülkelerde F2 dölleri % 50 hibritleşme oranı ile ticari piyasada yer almakta ve % 50 nin üsti hibrit kabul edilmektedir. Ancak bu durumda verim istatistiki anlamda düşmektedir. Verim Kaybı hibrit tohum kullanmamaktan dolayı %20-30 a kadar düşebilmektedir. Hibrit tohum kullanımıyla, maliyet daha düşük olmakta ve Üretici daha karlı olmaktadır. 

Testler; DNA-based Method for Variety Tetsing:ISTA Approach BMT/15/19 a göre ISTA Sertifikalı Uzman personel gözetiminde yapılmaktadır.

WHATSAPP HATTI